19.12.2016, 19:44
Co jeść, aby zwiększyć poziom testosteronu?
Poziom testosteronu w organizmie odgrywa ważną rolę szczególnie wśród profesjonalnych sportowców, którym zależy na budowie i utrzymaniu przez długi czas dużej i mocnej masy mięśniowej oraz widocznej rzeźby. Testosteron jest nie tylko najsilniejszym hormonem anabolicznym w organizmie, ale również jest w stanie przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej, wspomaga libido i wzmaga witalność. Nic więc dziwnego, że tylu profesjonalnych sportowców – uważając poziom testosteronu we własnym organizmie za niewystarczający – decyduje się na przyjmowanie sterydów
Przez przyjmowanie steroidów anaboliczno-androgennych sportowcy rzeczywiście budują beztłuszczową masę i siłę, jednocześnie jednak narażają się na wystąpienie szeregu skutków ubocznych, z upośledzeniem naturalnej produkcji testosteronu na czele. Warto pamiętać, że na poziom testosteronu w organizmie wpływ ma wiele czynników, takich jak jakość snu, naturalne predyspozycje, wysiłek fizyczny, ale również dieta i obecne w niej składniki odżywcze. Na podstawie wieloletnich obserwacji badacze stworzyli listę żywieniowych boosterów i inhibitorów testosteronu.
Co jeść, a czego nie?
Badacze badający wpływ diety sportowcy na jego osiągnięcia wyraźnie dają do zrozumienia, że osoby, którym zależy na wysokim poziomie i stężeniu testosteronu we krwi, powinny jest dużo i regularnie. Głód jest przeciwnikiem wysokiej ilości biodostępnego testosteronu. Naukowcy uważają, że aby naturalnie podnieść poziom testosteronu w organizmie, należy jeść pokarmy bogate w cynk, witaminy z grupy B, cholesterol oraz kwas arachidonowy (tzw. KA), takie jak ostrygi, jaja, wołowina, czosnek czy brokuły. Substancje te są wymienianie ze względu na ich ogromne znaczenie w procesie tworzenia testosteronu na osi podwzgórze-przysadka-gonady.
Cynk i witaminy z grupy B są niezbędne przy produkcji testosteronu. Te dwie substancje występują – obok magnezu – w popularnej na rynku, protestosteronowej formule ZMA. Cholesterol także znalazł się w tej grupie nieprzypadkowo – należy pamiętać, że testosteron to właśnie pochodna cholesterolu, który dostarczany jest wraz z pożywieniem. Z kolei kwas arachidonowy (KA) jest kwasem tłuszczowym, który pokrywa w jądrach komórki Leydiga. KA pełni rolę przekaźnika między impulsem z przysadki a procesem produkcji testosteronu.
W pożywieniu znaleźć można nie tylko boostery, ale również inhibitory testosteronu. Na poziom testosteronu negatywnie może wpływać przyjmowanie przeciwutleniaczy, bowiem należy pamiętać, że testosteron powstaje głównie w wyniku reakcji utleniania. Najwięcej antyutleniaczy można znaleźć w zielonej herbacie, której spożycie może hamować pewne działania testosteronu przez przekształcanie go w DHT. Osoby, którym zależy na przyroście masy i siły mięśniowej, powinny wystrzegać się spożywania soi. Soja w odżywkach dla sportowca dostępna jest przede wszystkim w postaci roślinnego białka. Soja może obniżać poziom testosteronu w organizmie przez to, że jest bogata w izoflawony i genisteinę, które hamują aktywność enzymów odpowiedzialnych za syntezę testosteronu w organizmie.
Poziom testosteronu w organizmie odgrywa ważną rolę szczególnie wśród profesjonalnych sportowców, którym zależy na budowie i utrzymaniu przez długi czas dużej i mocnej masy mięśniowej oraz widocznej rzeźby. Testosteron jest nie tylko najsilniejszym hormonem anabolicznym w organizmie, ale również jest w stanie przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej, wspomaga libido i wzmaga witalność. Nic więc dziwnego, że tylu profesjonalnych sportowców – uważając poziom testosteronu we własnym organizmie za niewystarczający – decyduje się na przyjmowanie sterydów
Przez przyjmowanie steroidów anaboliczno-androgennych sportowcy rzeczywiście budują beztłuszczową masę i siłę, jednocześnie jednak narażają się na wystąpienie szeregu skutków ubocznych, z upośledzeniem naturalnej produkcji testosteronu na czele. Warto pamiętać, że na poziom testosteronu w organizmie wpływ ma wiele czynników, takich jak jakość snu, naturalne predyspozycje, wysiłek fizyczny, ale również dieta i obecne w niej składniki odżywcze. Na podstawie wieloletnich obserwacji badacze stworzyli listę żywieniowych boosterów i inhibitorów testosteronu.
Co jeść, a czego nie?
Badacze badający wpływ diety sportowcy na jego osiągnięcia wyraźnie dają do zrozumienia, że osoby, którym zależy na wysokim poziomie i stężeniu testosteronu we krwi, powinny jest dużo i regularnie. Głód jest przeciwnikiem wysokiej ilości biodostępnego testosteronu. Naukowcy uważają, że aby naturalnie podnieść poziom testosteronu w organizmie, należy jeść pokarmy bogate w cynk, witaminy z grupy B, cholesterol oraz kwas arachidonowy (tzw. KA), takie jak ostrygi, jaja, wołowina, czosnek czy brokuły. Substancje te są wymienianie ze względu na ich ogromne znaczenie w procesie tworzenia testosteronu na osi podwzgórze-przysadka-gonady.
Cynk i witaminy z grupy B są niezbędne przy produkcji testosteronu. Te dwie substancje występują – obok magnezu – w popularnej na rynku, protestosteronowej formule ZMA. Cholesterol także znalazł się w tej grupie nieprzypadkowo – należy pamiętać, że testosteron to właśnie pochodna cholesterolu, który dostarczany jest wraz z pożywieniem. Z kolei kwas arachidonowy (KA) jest kwasem tłuszczowym, który pokrywa w jądrach komórki Leydiga. KA pełni rolę przekaźnika między impulsem z przysadki a procesem produkcji testosteronu.
W pożywieniu znaleźć można nie tylko boostery, ale również inhibitory testosteronu. Na poziom testosteronu negatywnie może wpływać przyjmowanie przeciwutleniaczy, bowiem należy pamiętać, że testosteron powstaje głównie w wyniku reakcji utleniania. Najwięcej antyutleniaczy można znaleźć w zielonej herbacie, której spożycie może hamować pewne działania testosteronu przez przekształcanie go w DHT. Osoby, którym zależy na przyroście masy i siły mięśniowej, powinny wystrzegać się spożywania soi. Soja w odżywkach dla sportowca dostępna jest przede wszystkim w postaci roślinnego białka. Soja może obniżać poziom testosteronu w organizmie przez to, że jest bogata w izoflawony i genisteinę, które hamują aktywność enzymów odpowiedzialnych za syntezę testosteronu w organizmie.
....Bierzesz jak dziecko , wyglądasz jak dziecko...
Właściciel serwisu
CIEMNA STRONA MOCY
www.ciemnastronamocy.pl
www.facebook.com/pages/Ciemna-Strona-Mocy-SAA/224173911108177?ref_type=bookmark
https://www.facebook.com/profile.php?id=100011720734408
Właściciel serwisu
CIEMNA STRONA MOCY
www.ciemnastronamocy.pl
www.facebook.com/pages/Ciemna-Strona-Mocy-SAA/224173911108177?ref_type=bookmark
https://www.facebook.com/profile.php?id=100011720734408