Pamiętacie kreskówkowego Popeye’a i jego patent na błyskawiczny przyrost tkanki mięśniowej? Ten komiksowy marynarz nie radził sobie w życiu zbyt dobrze, dopóki nie zjadł puszki szpinaku. Gdy tylko to zrobił, zyskiwał wyjątkową siłę i bez trudy pokonywał rywali. Wymysł scenarzysty? Niekoniecznie! Hormony płciowe, hormon stresu i hormonu wzrostu są to produkty końcowe z trzech naturalnie wytwarzanych steroidów w organizmie. Estrogenu, testosteronu i progesteronu. Są to trzy przykłady hormonów płciowych, które są ważne przy określaniu płci. Hormony stresu kortyzol i adrenalina, są ważne bo są jak żołnierze którzy bronią nasz organizm przed zakażeniem, zapaleniem , ciepłem , zimnem i utratą krwi. Te naturalnie występujące w naszym organizmie hormony , są rewolucyjnym znaleziskiem dla nauki w 1939 roku odkąd naukowcy byli w stanie naśladować te właściwości w różnych lekach steroidowych . Ale są tez inne źródła naturalnych sterydów – Mleko i produkty takie jak masło i ser w małej ilości zawierają progesteron. Jest to hormon płciowy który jest wytwarzany głownie przez kobiety w ciągu pierwszych tygodni cyklu menstruacyjnego i pomaga mamie w opiece nad jej nienarodzonym dzieckiem w okresie ciąży. Progesteron również wspomaga rozluźnienie mięśni w szczególności w przewodach oskrzelowych, normalizacji skrzepów krwi, zmniejszenia czynności pęcherzyka żółciowego i skutecznych odpowiedzi immunologicznych.
Sterydy naturalne można znaleźć w jedzeniu.
Istnieją bardzo małe ilości estrogenu i testosteronu. Znaleziono je w jajach , mięsie i rybach.Fito-estrogeny występują również w produktach roślinnych. Jednak, jeśli chodzi o steroidowych prekursorów, nasz organizm może zwiększyć produkcje naturalnych sterydów a wspomóc może go jedzenie niektórych pokarmów.
Praktyki mnichów w średniowieczu jakim było podawanie herbaty wykonanej z chmielu (którego jest bardzo dużo w piwie) nastoletnim chłopcom , powodowało to , ze byli mniej agresywni a wszystko w wyniku obecności 17-alfa-estradiolu , który rozwijał się w żeński hormon płciowy estrogen. Nagromadzenie żeńskiego hormonu u mężczyzn w czasie długotrwałego nadużywania alkoholu ,może powodować zaburzenia erekcji
Badania nad soją ujawniają ją jako głównego odpowiednika sterydów. Soja i jej produkty , są znane z tego , ze potrafią zwiększyć poziom dobrego cholesterolu , jednoczenie zmniejszając zły , poprawiają gęstość mineralną kości i siłę po menopauzie . W podeszłym wieku pomagają utrzymać bystrość umysłu i płynność słowną.
Phytoecdysteroids występują również w niektórych roślinach, zwłaszcza w szpinaku Te naturalne sterydy anaboliczne są w naturze. Badania na zwierzętach wykazały zwiększoną aktywność anaboliczną i wytrzymałość u zwierząt. Inne korzystne właściwości, takie jak poprawa wrażliwości na insulinę, redukcji tłuszczu trzewnego, zwiększenie efektywności gojenia się ran, oraz poprawy pamięci. Jak sugerują badania przeprowadzone przez specjalistów ze szwedzkiego Karolinska Institutet u myszy, którym podawano azotany, występujące w szpinaku, zanotowano większą siłę mięśni.
Z dietetycznego punktu widzenia nasze badania są bardzo interesujące, ponieważ ilość azotanów podawanych myszom była stosunkowo niewielka – wyjaśnia dr Andres Hernendez. – Przekładając to na ludzi, może oznaczać, że wzbogacając naszą dietę o warzywa takie jak szpinak, czy buraki możemy w znaczny sposób wpływać na efektywność pracy naszych mięśni – dodaje.
Czyli wychodzi na to , ze Popeye i takowe budowanie mięśni ze szpinaku , to nie mit