Główna Pro-kulturyści Pytania do Jay Cutlera

Pytania do Jay Cutlera

przez CIEMNA STRONA MOCY
2,3K wyświetlenia

Trzymanie formy przez cały rok

Jay, jakiś czas temu wielu czołowych kulturystów mówiło o tym, że starają się na masie nie odchodzić zbyt mocno od wagi startowej i potępiają dawne praktyki masowania. Tymczasem miałem ostatnio okazję widzieć kilku zawodników na masie i byli mocno zatłuszczeni, do formy startowej brakowało im bardzo dużo. Czy znaczy to, że jeśli chce się osiągnąć naprawdę konkretne przyrosty masy mięśniowej, nie ma lepszego sposobu niż tradycyjna masówka?

 

Inna kwestia to rozkładanie się tłuszczu u zawodowców i czołowych amatorów. Tak jak mówiłem, zawodnicy nabierają sporo tłuszczu, a i tak widać u nich mięśnie brzucha! Tłuszcz rozkłada się równomiernie po całym ciele, a nie na przykład tylko wokół talii. Byłbym wdzięczny, gdybyś wypowiedział się na temat tego unikalnego i jakże szczęśliwego dla kulturystów rozkładania się tłuszczu w organizmie.

 

 

Wydaje mi się, że mylisz tu pewne sprawy. Ja sam i wielu moich kolegów uważnie kontrolujemy poziom tłuszczu na masie. To, o czym mówisz, to retencja wody, inaczej nie mógłbyś zobaczyć mięśni brzucha i separacji innych mięśni. Jestem tak duży, że samo utrzymanie masy mięśniowej wymaga olbrzymiej liczby kalorii i porcji węglowodanów. Właściwie przez cały czas moja dieta przypomina dietę przedstartową. Na masie po prostu dodaję więcej węgli i jem więcej czerwonego mięsa. Ryby uwielbiam, ale lepiej sprawdzają się podczas redukcji. Tłuszczów nigdy nie jem zbyt dużo i to pozwala mi zwiększać rozmiary bez nabierania tkanki tłuszczowej. Inni zawodnicy dodają do diety masło orzechowe lub migdałowe czy awokado, ja tego nie robię. Trzy największe i najbardziej kaloryczne posiłki jakie jadam to zawsze śniadanie oraz posiłki przed treningiem i po jego zakończeniu.

 

Co do rozkładania się tłuszczu, to już kwestia genetyki. Ja nie mam tłuszczu na brzuchu i czy na czworogłowych ud. Nawet gdy ważę blisko 135 kg, te obszary pozostają dość szczupłe. Najwięcej tłuszczu odkłada mi się na dole pleców, pośladkach i wewnętrznej stronie ud. Poza tym pamiętaj, że zawodowcy mają o wiele więcej mięśni niż przeciętny człowiek i mięśnie te spalają mnóstwo kalorii nawet podczas odpoczynku. Dlatego muszę jeść bardzo dużo, tylko po to, by utrzymać masę, natomiast by osiągnąć jakieś przyrosty, muszę tak naprawdę napychać się jedzeniem.

 

 

Zależnie od typu sylwetki, taka sama ilość tłuszczu będzie inaczej wyglądać na różnych ludziach. Phil ma bardzo dużo mięśni na ramie mniejszej niż moja. Ponieważ moje mięśnie wydają się być bardziej rozciągnięte, to zdaje się, że na masie jestem bardziej zatłuszczony niż on. Ale uwierz mi, zawodowcy i więksi amatorzy nie są nawet w przybliżeniu tak zatłuszczeni jak zdajesz się przypuszczać. To inny aspekt genetycznego uwarunkowania, które pozwala nam budować tak dużą masę mięśniową.

CDN…

Powiązane artykuły

Zostaw komentarz