Wiadomo , ze będąc na koksie a w sumie nie tylko na koksie, trzeba zjadać dużą ilość białka… przeważnie ilość waha się od 2 g do nawet 5g bo tyle walą BIG GUYS Podobno przy 4-5 gramach widać już na scenie różnicę kto tyle jechał…I jak to mówią.. magiczna święta trójca to koks, hormon i 4-4.5 g białka. Oczywiście niektórzy powiedzą , że to za dużo.. a sami nigdy tyle nie próbowali… Nie sugerujcie się również naukowcami którzy pierdolą, ze max 45 gramów białka czy jakoś tak, można przyswoić na raz… Na koksie spokojnie do 80g można zjeść i zostanie to wchłonięte przez Nasz organizm. Dlatego dobrą sprawą , jest zjeść przed treningiem dużą porcję białka , tak z 60 gramów.
Należy również uważać przy zakupie… bo firmy często oszukują Nas klientów… pokazują badania na % białka.. ale nie przyznają się, jakiej jest one jakości a w większości to syf… Oszukują również tez , podając ze mają rożne frakcje białka… np izolat , serwatka… np może być 1.5% izolatu , troszkę większa ilość serwatki a reszta to soja… Nie będę Wam pisał , których firm unikać , ale jest ich trochę na rynku i są to również te DROGIE znane marki.. lecą juz na swojej popularności i walą w chuja… Np cały rynek amerykański jest przesiany syfem.. tego tam nikt nie kontroluje i mogą Wam wrzucić jakiś syf i nie zdradzić składu przy kontroli , mówiąc ze to tajemna receptura…
Zwiększona podaż białka we współpracy z odpowiednią aktywnością fizyczną może wspomóc rozbudowę i regenerację naszych mięśni. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele suplementów białkowych o różnym składzie, skąd jednak mamy wiedzieć na co zwrócić uwagę i który z nich wybrać?
Wybierając białko wybierać najlepiej po prostu DOBRY nieoszukany whey ,ale 80-84% białka i aby miał maks 7% wegli i to jest git. NAJLEPSZE białko jakie by było na tym świecie, ale teraz na serio, bo to pokazuje coraz więcej badan, to miks, 30% koncentrat, 30% whey isolat, 30% kazeiny i 10% z jajka , co dziwne, bo to by tez nie było drogie białko, kazeina jest tania, to w końcu odpadowy produkt .Białko to składnik odżywczy, który znajdziemy w wielu rodzajach żywności, m.in. w mięsie, produktach mlecznych, orzechach czy roślinach strączkowych. Białka zbudowane są z mniejszych cząsteczek, którymi są aminokwasy, stanowiące budulec naszych kości, skóry, włosów, paznokci oraz oczywiście mięśni.
Najlepiej jest dostarczać do organizmu białko w formie naturalnej tj. z żywności. Czasami jednak, w przypadku większego zapotrzebowania na ten składnik, wygodniej jest sięgnąć po odżywkę białkową w proszku, z której można przygotować łatwy do spożycia napój.
Koncentrat i izolat
Surowcem do produkcji większości rodzajów odżywek białkowych jest mleko. Podczas złożonego procesu filtracji serwatki i osuszania, powstaje sproszkowany koncentrat. Gotowy produkt cechuje się dużą biodostepnością aminokwasów, łatwostrawnością oraz dobrą rozpuszczalnością. Na rynku można spotkać wiele rodzajów odżywek proteinowych. Główne różnice pomiędzy poszczególnymi preparatami, wynikają z surowca z jakiego zostały wyprodukowane, jak i procesu technologicznego jakiemu zostały poddane.
Białko pełno i niepełnowartościowe
Aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wyprodukować nazywane są aminokwasami egzogennymi (niezbędnymi) i w związku z tym musimy je pobierać z pożywienia. Białka, które zawierają wszystkie 10 niezbędnych aminokwasów to białka pełnowartościowe. Wszystkie niezbędne aminokwasy znajdziemy w białku pochodzenia zwierzęcego, natomiast białko roślinne jest niepełnowartościowe, gdyż nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów lub w zbyt małych ilościach.
Białko serwatki
Białko serwatkowe jest tak naprawdę mieszaniną różnych białek wyizolowanych z serwatki. W jego skład wchodzą między innymi α-laktoalbuminy czy β-laktoglobuliny. Najbardziej popularny rodzaj białka, z którego powstają odżywki to właśnie białko serwatkowe (whey protein). Białko serwatkowe to dobre białko po treningu, z uwagi na to, iż jest szybko absorbowane. Przy produkcji odżywek dodawane są różne składniki polepszające smak, zatem odżywka ta może występować w bardzo wielu wariantach smakowych. Z uwagi na to, że białko serwatkowe uzyskuje się z mleka zawiera ono laktozę. Osoby, które nie tolerują laktozy nie mogą zatem jej spożywać. Uważać należy również na dodatki smakowe, często jest to wiele sztucznych substancji oraz dużo cukru, który podnosi kaloryczność odżywki.
Białko kazeiny
To co wyróżnia kazeinę od innych białek, to jej długi czas trawienia. Jest to spowodowane tym, że kazeina ma słabą rozpuszczalność w niskim pH żołądka i przez to dłużej się trawi.Kazeina to białko, które stanowi ¾ wszystkich białek mleka. W związku z tym, że trawi się dłużej jest to dobre białko do spożywania przed snem. Nie jest jednak idealnym białkiem potreningowym ponieważ wchłania się wolniej. Tak jak białko serwatki zawiera w swoim składzie laktozę. Nieoficjalnie nieopłacalne jest branie białka kazeiny na noc a to dlatego , ze jesli wpierdala się ponad 3g bialka, to masz w krwi co najmniej 80g aminokwasów, to spokojnie starczy na noc aby było we krwi , watrobie i w mięśniach… Powiem Wam taką ciekawostkę o której się dowiedziałem.. Firmy robiące suplementy , często każą kłamać zawodnikom Mr.Olympia , które są ich twarzą.. ze biorą ją na noc.. Ale nie wymienię nazwiska no ale to to akurat można się domyślać.. dotyczy to nie tylko białka..
Białko jaja
Super sprawa…. Na masie jak znalazł.. wtrynia się całe z żółtkiem.. a na redukcji to wiadomo inna bajka.. żremy same białko , bo patrzy się na kaloryczność… A jakie to proste… można wpierdzielać od razu jajko do buzi , bądź zmiksować je… Tylko pamiętajcie… jajka polać wrzątkiem… a dokładnie chodzi o skorupki… Ale , że mówimy tu o odżywkach , to kończymy surowe jaja i jedziemy dalej z tematem.. Białko jaja jak sama nazwa wskazuje otrzymywane jest z jaj. Po oddzieleniu żółtek oraz odwodnieniu białek powstaje białkowy proszek. Oprócz samego pełnowartościowego białka jest ono bogate w witaminy i minerały. Niestety nie mogą go stosować osoby uczulone na białko jaja, ponadto odżywki składające się z tego białka są z reguły dużo droższe od pozostałych.
Białko sojowe
Soja to jedyne źródło roślinne białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko sojowe może wspomagać odporność organizmu i zdrowie kości. Soja może także być pomocna w przypadku zaburzeń układu krążenia i redukować ryzyko zachorowania na nowotwory. Z drugiej strony badania pokazują, że zbyt duże spożycie soi może się przyczynić do zaburzeń hormonalnych. Należy się zatem zastanowić nad tego typu odżywką z uwagi na to, że obecnie soja jest dodawana do bardzo wielu produktów spożywczych, więc jej spożycie, często nieświadome, jest dość wysokie.
Białko sojowe również może wywoływać alergię u osób uczulonych na soję, jest jednak dobrym zamiennikiem białka w przypadku uczulenia na laktozę lub białko jaja.
Reasumując… firmy robią nas w bambuko.. i nie warto czasem sugerować się znaną marką… bo to nie jest wcale wyznacznikiem… tak samo jak podanie % zawartości białka, jeśli nie jest poparte to dokładnym badaniem pokazującym jaki % jest każdego białka i jaka jest jego jakość…Należy również pamiętać o tym, że odżywka białkowa to suplement i ma być jedynie dodatkiem do diety, a nie zastępować całkowicie nasze codzienne posiłki. Ponieważ nie ma jak mięso i jajka! A z mięsa to królem nad królami jest… ? WOŁOWINA