307
Możesz łatwo złapać choroby układu pokarmowego, jeśli nie będziesz ostrożny. Jednym z zagrożeń jest jedzenie surowego mięsa. Gdy dorwie cię salmonelloza, to cała twoja kariera i kulturystyczny styl życia idzie w odstawkę za sprawą gorączki, wymiotów, rozwolnienia lub nawet gorszych symptomów. Kulturyści muszą się koniecznie wystrzegać bakteryjnych patogenów Campylobacter jejuni, która występuje w drobiu i jest niezwykle częstą chorobą układu pokarmowego występującą na całym świecie. Badanie przeprowadzone w Center for Disease Control and Prevention dowiodły, że kropla „soku” z surowego kurczaka może zawierać do 500 tych wrednych organizmów – wystarczająco dużo, aby powalić twój układ pokarmowy na kilka dni.
Z pewnością nie masz nawyku jedzenia surowego mięsa kurczaka ani oblizywania niemytego drobiu, ale łatwo się nieświadomie struć podczas niedbałego przygotowania mięsa na grilla. Trzymaj się z dala od chorób zakaźnych układu pokarmowego! Po grillowaniu zadbaj o to, aby talerze, szczypce, miska z marynatą i wszystko inne co tykało mięso zostało dokładnie umyte. Badaj stopień wysmażenia mięsa, aby uniknąć jedzenia półsurowego mięsa. Używaj także czystych szczypiec oraz talerza, gdy zdejmujesz upieczone mięso z grilla.
Jak na ironię, niedopieczenie mięsa wywołuje zagrożenie zarażenia się bakteriami Campylobacter jejuni, ale nadmierne jego upieczenie grozi innym niebezpieczeństwem – rakiem. Wysoka temperatura reaguje z proteinami w czerwonym mięsie, drobiu oraz rybach, tworząc heterocykliczne aminy (HCA), które powodują podwyższone ryzyko pojawienia się nowotworu. Łatwym sposobem na obniżenie powstawania HCA jest poddanie mięsa działaniu mikrofal przed grillowaniem. Badanie przeprowadzone przez National Cancer Institute donosi, że mięso, które poddano działaniu mikrofal na 2 minuty przed grillowaniem wykazywały 90-procentpwy spadek poziomu HCA. Zawsze usuń wszelkie płyny, które powstały w trakcie rozmrażania mięsa, zanim je ugotujesz.
Innym sposobem na obniżenie poziomu HCA jest stosowanie marynat zawierających czosnek i owoce cytrusowe. Zwykłe marynaty barbecue znacząco podwyższają poziom HCA. W trakcie przygotowania burgerów często je odwracaj i unikaj wysokich temperatur. Możesz także pomóc swojemu ciału w pozbyciu się toksyn poprzez picie mrożonej herbaty (przygotowanej naturalnie, nie tej w proszku). I najbardziej oczywiste na koniec – nie zapomnij o warzywkach i owocach! Nie tylko zapobiegają one tworzeniu się HCA, ale także redukują ryzyko powstania nowotworu!