Główna Robocza Branch Warren miał rację na temat bawolego mięsa

Branch Warren miał rację na temat bawolego mięsa

przez CIEMNA STRONA MOCY
Opublikowany:: Ostatnia aktualizacja 256 wyświetlenia
Branch Warren kiedy startował uwielbiał jeść bawole mięso a badania mogą skłonić was do porzucenia wołowiny na jego korzyść.
Mięso bawoła domowego (z ang. water buffalo) w porównaniu do wołowiny ma mniej kalorii (131 kcal względem 289 kcal na 100 g gotowanego mięsa), większą zawartość białek (26,8 g względem 24,1 g), ale niższą zawartość tłuszczu (1,8 g względem 20,7 g), w szczególności nasyconych kwasów tłuszczowych (0,6 g względem 8,1 g) i to pomimo podobnej zawartości żelaza (2,1 mg względem 2,4 mg). Teraz już wiadomo, czemu Branch jadł od cholery bawolego mięsa w czasie przygotowań do zawodów.
Naukowcy zbadali wpływ spożywania bawolego mięsa na ryzyko zapadania na choroby serca. Kobiety i mężczyźni otrzymywali przez dwanaście miesięcy tygodniowy przydział mięsa (1 kg na osobę na tydzień). Badacze chcieli, aby ludzie przestali jeść wołowinę i zastąpili ją mięsem bawoła domowego.Pod koniec badania naukowcy odkryli, że przejście z wołowiny na mięso bawole wywołało (po kilku tygodniach) wiele pozytywnych efektów we wskaźnikach ryzyka kardiologicznego, takich jak lepszy profil tłuszczów we krwi, mniejsze obciążenie miażdżycowe i zmniejszona podatność na stres oksydacyjny. Te wyniki sugerują, że bawole mięso, będące takim samym źródłem białek jak wołowina, może stanowić bezpieczniejszą i zdrowszą alternatywę.
Badana grupa wykazała także lepszą homeostazę redoks oraz obniżone parametry naczyniowe związane z układem krążenia, takie jak: prędkość fali tętna, grubość ścianek tętnicy szyjnej czy wielkość płytek miażdżycowych – wszystkie one były bardziej korzystne po spożywaniu mięsa bawolego. Naukowcy wyciągnęli wnioski, że mięso bawole może stanowić zdrowszy i bezpieczniejszy zamiennik wołowiny.
Kulturyści mogą rozważyć przejście na ten rodzaj mięsa w trakcie przygotowań do występu, gdyż ma mniej tłuszczu, większą zawartość białek oraz poprawia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Zostaw komentarz